Newborough Forestry Toilets

Newborough Forestry, Anglesey

Erection of a new toilet block

The project involved the construction of a new toilet block to replace an existing fire
damaged toilet.
The final design is the result of extensive Architect led process and close co-operation
between the Forest Enterprise, contractor and design team. Emphasis was placed on the
integration of the building and the landscape, people and their environments and the
provision of an ecological sustainable solution – designing with nature rather than against it.

The use of sustainable, non-toxic materials, low in embodied energy and as local as possible were used throughout. Construction was moisture permeable with natural / passive ventilation. Integrated landscape design with the first Reed Bed water treatment installed on Anglesey.

The structure consisted of home grown pine post and beam frames with oak louver vents and doors, welsh slate floor tiles and basin splash backs. Foundation pads were used to minimise use of cement and the building was clad in unseasoned oak.

More community Projects

Conversion of farm buildings into a visitor centre

community

Canolfan Croesor, Gwynedd

New access to existing library building

community

Menai Bridge Library, Anglesey

Extensions to create Sir Kyffin Williams Gallery

community

Oriel Mon, Llangefni, Anglesey